Help! Het geluid van mijn iPhone doet het niet meer.

We hebben onze iPhones niet alleen om te bellen en berichten te verzenden, maar ook om te genieten van onze favoriete muziek, video’s en andere multimedia-ervaringen. Dus, als je merkt dat het geluid van je iPhone plotseling wegvalt of minder wordt, kan dat behoorlijk teleurstellend zijn. Gelukkig zijn er verschillende mogelijke oplossingen voor dit probleem. In deze uitgebreide blog zullen we de meest voorkomende oorzaken van het ontbrekende geluid onderzoeken, praktische oplossingen bieden en enkele handige tips delen om het geluid op je iPhone te herstellen.

De mogelijke oorzaken van het ontbrekende geluid

Geluid gedempt: Controleer eerst of het geluid van je iPhone per ongeluk is gedempt of het volume op het laagste niveau staat. Dit kan je checken bij de geluidsinstellingen op je iPhone. 

In sommige gevallen is een herstart nodig door de aan/uit-knop ingedrukt te houden totdat het schuifje “Zet uit” verschijnt. Schuif het uit en wacht een paar seconden voordat je je iPhone weer aanzet. 

Kapotte luidspreker: Als de luidspreker van je iPhone beschadigd is, kan dit resulteren in een gebrek aan geluid. 

Sluit je iPhone aan op een externe luidspreker via Bluetooth of de Lightning-poort om te controleren of het geluid op die manier wel werkt. Als dat het geval is, kan er een probleem zijn met de interne luidspreker van je iPhone. Deze moet dan vervangen worden.

Stille modus: Controleer of je iPhone zich in de stille modus bevindt (geen beltoon, trillingen of geluid). Dit kan je aan de zijkant van je iPhone controleren of de schakelaar niet naar beneden in de stille modus staat. Er is dan een rood streepje zichtbaar.

Softwarefouten: Softwareproblemen kunnen de audiofunctionaliteit van je iPhone verstoren, zoals vastgelopen apps of problemen met het besturingssysteem. 

Zorg ervoor dat je iPhone is bijgewerkt naar de nieuwste versie van iOS, omdat updates vaak oplossingen bevatten voor audioproblemen.

Koptelefoon of airpodsproblemen: Als je een koptelefoon hebt aangesloten, kan het zijn dat je iPhone denkt dat deze nog steeds is aangesloten, waardoor het geluid naar de koptelefoon wordt gestuurd in plaats van naar de luidspreker. Zorg dat je de koppeling tussen je mobiel en de airpods volledig verwijdert door de bluetooth uit te schakelen. Wil er geen connectie meer gemaakt worden met je airpods of koptelefoon, dan kan het zijn dat ze aan vervanging toe zijn. Maar om zeker te weten of dat niet de oorzaak is, kan je ze het beste even connecten met een ander apparaat. Kan je daar wel gewoon muziek ontvangen op je airpods of koptelefoon, dan is het verstandig om je iPhone even te laten checken door een expert in iPhone reparaties.

Frontcamera laten vervangen: het is niet het eerste waar je aan denkt als het geluid van je iPhone het niet doet, maar de earspeaker staat in verbinding met de frontcamera. Als deze vervangen is, kan de speaker weer werken. 

Chemische reiniging: het kan zijn dat er vocht in je iPhone is gekomen, wat waterschade veroorzaakt. De speaker/ luidspreker kan daardoor kapot gaan of minder goed werken. 

Leg je iPhone niet in een bak rijst. En sluit hem zeker niet aan op elektriciteit, maar breng hem gelijk langs voor reparatie. Wij kunnen dan nog zoveel mogelijk redden van de onderdelen zonder dat het water al te veel schade heeft aangebracht.

Audio IC chip vervangen: mochten alle bovenstaande oorzaken niet het probleem zijn, dan moet helaas de audio chip vervangen worden. Deze reparatie is wat complexer, omdat er gesoldeerd moet worden op het moederbord. 

Via de app ‘dictafoon’ kan je een geluidsopname maken en zo testen of de audio IC werkt. Kan je geen geluidsopname maken dan is de audio IC kapot en moet dan vervangen worden. U kunt dan het beste langskomen in de winkel van The Phone IC Delft, zodat wij de iPhone grondig kunnen inspecteren en de onderdelen kunnen vervangen, zodat je weer geluid hebt. 

Tips voor het herstellen van het geluid op je iPhone

Naast de bovenstaande oplossingen zijn hier enkele handige tips om het geluid op je iPhone te herstellen en toekomstige problemen te voorkomen:

  • Gebruik een zachte borstel: Als er vuil of stof in de luidsprekeropening zit, gebruik dan een zachte borstel om het voorzichtig te verwijderen.
  • Reset de instellingen: Als het geluid probleem aanhoudt, probeer dan alle instellingen op je iPhone te resetten naar de standaardwaarden via ‘Instellingen’ > ‘Algemeen’ > ‘Stel opnieuw in’.
  • Controleer garantie en reparatie: Als geen van de bovenstaande stappen het probleem oplost, kan er een hardwareprobleem zijn met de luidspreker of andere audiocomponenten. Als de iPhone nog binnen de garantie valt, ga er dan mee terug naar de winkel. Mocht dit niet het geval zijn neem dan contact op met ons van The Phone IC in Delft.

Conclusie

Een iPhone zonder geluid kan zeker frustrerend zijn, maar met de juiste kennis en stappen kun je het geluid snel herstellen. Door de geluidsinstellingen te controleren, software problemen aan te pakken en praktische tips te gebruiken, kun je weer genieten van het geweldige geluid van je iPhone. Onthoud ook dat preventieve maatregelen zoals regelmatige software-updates en het schoonhouden van de luidsprekeropening kunnen helpen om toekomstige geluidsproblemen te voorkomen. Mocht het probleem echter aanhouden, aarzel dan niet om professionele hulp in te schakelen bij een expert in iPhone reparaties. Zo kun je snel weer genieten van al het plezier en de functionaliteit die je iPhone te bieden heeft.

Contact

Op de pagina iPhone reparatie kan je meer informatie lezen. Mocht je nog wel kunnen bellen, neem dan contact met ons op 0158894486. Of kom langs in onze winkel The Phone IC in Delft.