En toen lag je iPhone ineens in het water. Waterschade, wat nu?

Het is de nachtmerrie van velen: je iPhone glipt uit je broekzak terwijl je ontspannen met je voeten in de zee loopt. Daar ligt hij dan ineens in het zoute water. Gelukkig zijn de nieuwste iPhones redelijk waterbestendig, maar zout water is helaas niet zo vriendelijk voor je mobiel.

Vanaf de iPhone 7 zijn ze waterbestendig. Modellen zoals de iPhone 7, iPhone 8, iPhone X, iPhone XR, iPhone XS en de iPhone SE (2de en 3de generatie) kunnen maximaal een half uur overleven op een meter diepte in zuiver water (zonder zout of chloor). De iPhone 11 kan al 2 meter diep onder water liggen voor maximaal een half uur, terwijl de iPhone 11 Pro en de iPhone 11 Pro Max zelfs een half uur kunnen overleven op 4 meter diepte.

De modellen van de iPhone 12, 13 en 14 zijn nog beter en kunnen maximaal een half uur onder water blijven op een indrukwekkende diepte van 6 meter.

Snel handelen

Ondanks deze waterbestendigheid kan er echter nog steeds waterschade optreden, vooral als je iPhone in het zwembad of de zee valt. In zo’n geval is het cruciaal om snel en adequaat te handelen, zodat je je iPhone kan redden.

Het beste wat je kunt doen is je iPhone direct naar The Phone IC Delft brengen, hoe natter hoe beter. Dit komt doordat zij precies weten wat te doen en de schade zo beperkt mogelijk blijft. Lukt dit niet, dan kun je de volgende tips volgen:

Schakel je iPhone uit: Zet als eerste je toestel direct uit zodra het in contact is gekomen met water. Verwijder het hoesje, de screenprotector en alle overige accessoires.

Droog je iPhone af: Gebruik een pluisvrije doek om je iPhone volledig droog te maken. Als de vloeistof anders is dan water, spoel de iPhone dan voorzichtig af met water en droog hem vervolgens goed af. Als je geen pluisvrije doek hebt, kun je een papieren servet gebruiken om voorzichtig te deppen en krassen op je iPhone te voorkomen.

iPhone droog tikken: Het meeste vocht is al verwijderd met de doek, maar er kan nog water in de microfoon, luidspreker en oplaadpoort zitten. Houd je toestel rechtop met de oplaadpoort naar beneden en tik voorzichtig tegen je handpalm totdat er geen water meer uit de iPhone komt.

Laat je iPhone goed drogen: Laat je iPhone minimaal 24 uur goed drogen en zet hem in de tussentijd niet aan. Het drogen moet op een natuurlijke manier gebeuren op kamertemperatuur. Leg je iPhone dus niet op de verwarming, in de zon of in de buurt van andere warmtebronnen. Gebruik geen hete föhn, omdat dit plastic onderdelen kan beschadigen. Steek ook niets in de lightning connector. Een ventilator in de buurt kan helpen, omdat dit lucht in de lightning connector blaast en het droogproces bevordert. Een bak met rijst heeft niet zoveel effect, omdat de waterschade aan de binnenkant zit. Ook kunnen er kleine stukjes rijst de iPhone beschadigen.

Controleer de vochtindicator: Alle iPhones gemaakt na 2006 hebben een vochtindicator waarmee je kunt zien of je iPhone vochtschade heeft opgelopen. Je kunt deze vinden bij de simkaart opening. Als je een felrood streepje ziet, betekent dit dat je iPhone waterschade heeft opgelopen. Blijft deze rood na 24 uur drogen, dan is het raadzaam om je iPhone naar een reparateur te brengen.

Zet je iPhone weer aan: Het is lastig te zeggen wanneer je je iPhone weer veilig kunt inschakelen. Dit hangt ook af van hoe lang je iPhone in het water heeft gelegen. Als je vermoedt dat er ernstige waterschade is opgetreden, zet je iPhone dan niet aan en laat hem nakijken door een specialist. Als je iPhone slechts kort in contact is geweest met water, kun je na het drogen proberen hem weer aan te zetten. Als alles goed functioneert, heb je waarschijnlijk geluk gehad. Houd er echter rekening mee dat er vocht in je toestel is achtergebleven en dit kan corrosie op de connectoren en componenten veroorzaken.

Hoe kun je waterschade voorkomen?

Hoewel waterschade niet vaak voorkomt, kan het gebeuren dat jouw iPhone toevallig in het water terechtkomt. Om dit te voorkomen, kun je een waterdicht hoesje gebruiken. Als je deze niet bij de hand hebt, kun je je iPhone in een ziploc-zakje stoppen. Dit is vooral aan te raden als je naar het strand gaat, omdat het je iPhone ook beschermt tegen zand.

Conclusie

Het is een vervelende ervaring om je iPhone in het water te zien belanden, maar met de juiste stappen kun je proberen waterschade te minimaliseren. De nieuwste iPhones zijn redelijk waterbestendig, maar ze zijn niet helemaal waterdicht. Snel handelen en je iPhone naar een specialist brengen of de bovenstaande stappen volgen, kan het verschil maken tussen het behouden van je toestel of het vervangen ervan.

Het is ook verstandig om preventieve maatregelen te nemen, zoals het gebruik van waterdichte hoesjes of ziploc-zakjes, om het risico op waterschade te verminderen. Onthoud echter dat zelfs de beste voorzorgsmaatregelen niet altijd een ongeluk kunnen voorkomen, dus wees alert en reageer snel als je iPhone in contact komt met water. 

Contact

Op de pagina iPhone reparatie kan je meer informatie lezen. Mocht je nog wel kunnen bellen, neem dan contact met ons op 0158894486. Of kom langs in onze winkel The Phone IC in Delft.