Help? Het scherm van mijn iPhone is donker, wat moet je doen?

Je pakt je iPhone op, drukt op de aan/uit-knop en verwacht een helder en levendig scherm, maar tot je schrik zie je slechts een donker beeld. Dit kan verontrustend zijn, vooral omdat we zo afhankelijk zijn geworden van onze smartphones. Maar voordat je in paniek raakt, laten we eens kijken naar de mogelijke oorzaken en oplossingen voor een iPhone met een donker scherm. 

Oorzaken van een donker scherm op je iPhone

Er zijn verschillende redenen waarom je iPhone een donker scherm kan hebben:

Schermhelderheid: Controleer eerst de schermhelderheid van je iPhone. Het kan zijn dat de helderheid per ongeluk op het laagste niveau is ingesteld, waardoor het scherm donker lijkt. 

Dit controleer je door eerst omhoog te vegen vanaf de onderkant van het scherm om het bedieningspaneel te openen en pas de schuifregelaar voor de helderheid aan. Als het scherm plotseling helderder wordt, was de schermhelderheid waarschijnlijk de boosdoener.

Softwarefouten: Soms kunnen softwareproblemen ertoe leiden dat het scherm donker blijft, zoals een vastgelopen app die de helderheid beïnvloedt.

Als het een softwareprobleem is dat het scherm donker houdt, kan een herstart het probleem verhelpen. Houd de aan/uit-knop en de volume-omlaagknop ingedrukt totdat het Apple-logo verschijnt.

Batterijproblemen: Als de batterij van je iPhone bijna leeg is, kan dit van invloed zijn op de prestaties van het scherm.

Als de batterij bijna leeg is, kan het scherm donker worden om energie te besparen. Sluit je iPhone aan op een oplader en wacht een paar minuten voordat je opnieuw probeert op te starten.

Hardware defecten: Er kunnen hardware problemen zijn, zoals een beschadigd scherm, een losse kabelverbinding, of een defecte achtergrondverlichting.

Als het probleem aanhoudt, kun je proberen alle instellingen op je iPhone te resetten naar de standaardwaarden. Ga naar ‘Instellingen’ > ‘Algemeen’ > ‘Stel opnieuw in’ > ‘Herstel alle instellingen’.

Zorg er ook voor dat je iPhone is bijgewerkt naar de nieuwste versie van iOS, omdat updates vaak oplossingen bevatten voor bekende problemen. 

Als geen van de bovenstaande stappen het probleem oplost, is er mogelijk een hardware probleem. Het is dan raadzaam om The iPhone IC Delft of een andere specialistische reparateur te bezoeken voor een diagnose en reparatie.

Preventie voor de toekomst

Om te voorkomen dat je in de toekomst weer geconfronteerd wordt met een donker scherm op je iPhone, volgen hier enkele preventieve maatregelen:

  • Zorg voor regelmatige back-ups van je iPhone-gegevens om gegevensverlies 
  • te minimaliseren.
  • Bescherm je iPhone met een stevig hoesje en overweeg een screenprotector om schade door vallen en stoten te voorkomen.
  • Vermijd het blootstellen van je iPhone aan extreme temperaturen, vochtigheid en water.

Het repareren van je iPhone is belangrijk voor het milieu

Het laten repareren van je iPhone is veel duurzamer. Er worden enorme aantallen nieuwe iPhones geproduceerd, wat een grote impact heeft op het milieu. 

Het winnen van grondstoffen, energie-intensieve fabricageprocessen en de transportkosten dragen allemaal bij aan de ecologische voetafdruk van de iPhones.

Wanneer we ervoor kiezen om onze iPhones te laten repareren in plaats van ze weg te gooien en een nieuwe te kopen, dragen we bij aan het verminderen van elektronisch afval, ook wel bekend als e-waste. Elektronisch afval bevat giftige stoffen die schadelijk zijn voor het milieu en de gezondheid van mens en dier. Door onze apparaten te laten repareren en langer in gebruik te houden, verminderen we de hoeveelheid e-waste die op stortplaatsen terechtkomt en voorkomen we verdere milieuvervuiling.

Bovendien besparen we door te kiezen voor reparatie in plaats van vervanging, aanzienlijke hoeveelheden energie die anders nodig zouden zijn geweest voor de productie, transport en recycling van een nieuw apparaat. Daarnaast behouden we kostbare grondstoffen door onze bestaande apparaten te blijven gebruiken, waardoor we de vraag naar nieuwe grondstoffen kunnen verminderen. 

Duurzame keuze

Overweeg reparatie: Als je iPhone een defect vertoont, overweeg dan om het te laten repareren bij een erkende serviceprovider of reparatiewinkel. Veel problemen kunnen worden opgelost met eenvoudige reparaties, zoals het vervangen van een scherm of een batterij.

Kies voor refurbished: Overweeg om een gereviseerde (refurbished) iPhone te kopen in plaats van een nieuw model. Gereviseerde apparaten zijn grondig getest, gerepareerd en gecertificeerd om aan hoge kwaliteitsnormen te voldoen.

Verkoop, doneer of ruil in: Als je besluit om je oude iPhone te vervangen, overweeg dan om het te verkopen, te doneren of in te ruilen bij de fabrikant. Hierdoor kan het apparaat een tweede leven krijgen in plaats van bij te dragen aan e-waste.

Recycle verantwoordelijk: Als je iPhone niet meer te repareren is, recycle het dan verantwoordelijk. Veel elektronicawinkels of fabrikanten bieden recyclingprogramma’s aan om e-waste op een milieuvriendelijke manier te verwerken.

Conclusie

Een donker scherm op je iPhone kan verontrustend zijn, maar gelukkig zijn er meestal eenvoudige oplossingen voor het probleem. Door de bovenstaande stappen te volgen en voorzorgsmaatregelen te nemen, kun je ervoor zorgen dat je iPhone soepel blijft werken en je kunt genieten van al zijn geweldige functies zonder onderbrekingen. Als het probleem echter aanhoudt, aarzel dan niet om professionele hulp in te schakelen voor een grondige diagnose en reparatie.

Contact

Op de pagina iPhone reparatie kan je meer informatie lezen. Mocht je nog wel kunnen bellen, neem dan contact met ons op 0158894486. Of kom langs in onze winkel The Phone IC in Delft.